Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008-Johann Sebastian Bach: Μουσική Προσφορά BWV 970

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αίθουσα Δημήτρη Μητροπούλου

Ώρα έναρξης: 20.30-Είσοδος ελεύθερη

‘Il Traversiere’

Davide Monti, μπαρόκ βιολί

Massimiliano Torsiglieri, φλάουτο τραβέρσο

Gioele Gusberti, μπαρόκ τσέλο

Γεράσιμος Χοϊδάς, τσέμπαλο-καλ. διεύθυνση

με όργανα εποχής

Το μνημειώδες έργο του Ι. Σ. Μπαχ ‘Μουσική Προσφορά’ επέλεξε και παρουσιάζει ο τσεμπαλίστας και ειδικευμένος ερμηνευτής παλαιάς μουσικής Γεράσιμος Χοϊδάς, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 20.30 στην αίθουσα ‘Δ. Μητρόπουλος’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα διατίθενται στο Μέγαρο από τους ταξιθέτες της αίθουσας «Δ. Μητρόπουλος» μία ώρα πριν την έναρξη. Της συναυλίας θα προηγηθεί πρόλογος όπου οι μουσικοί θα μιλήσουν για το έργο.

Η συναυλία της Μουσικής Προσφοράς από τον Χοϊδά αποτελεί μέρος μιας συνολικής παρουσίασης των μεγάλων έργων του Μπαχ που άνοιξε με την παρουσίαση της Τέχνης της Φούγκας στην Αθήνα το 2005. Όπως και με την Τέχνη της Φούγκας, είναι η πρώτη φορά που το μεγάλο αυτό έργο παρουσιάζεται ολοκληρωμένο και με όργανα εποχής στην Ελλάδα.

Το έργο γράφτηκε το 1747, τρία χρόνια πριν το θάνατο του συνθέτη, και αφιερώθηκε στον Φρειδερίκο της Πρωσίας, εξού και ο τίτλος Μουσική Προσφορά. Πρόκειται για σπονδυλωτό έργο που αποτελείται από κανόνες, φούγκες και αντιστικτικές συνθέσεις για σύνολο μουσικής δωματίου.

Το σύνολο Il Traversiere που διευθύνει ο Χοϊδάς αποτελούν τέσσερις ξεχωριστοί μουσικοί που ήδη έχουν δώσει  το στίγμα τους στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία  με όργανα εποχής: οι Ιταλοί Davide Monti, μπαρόκ βιολί, Massimiliano Torsiglieri, φλάουτο τραβέρσο, Gioele Gusberti, μπαρόκ τσέλο, και ο Γεράσιμος Χοϊδάς, τσέμπαλο. Έχοντας ακολουθήσει παράλληλες πορείες σε άλλα μουσικά σχήματα, αποφάσισαν να εξερευνήσουν από κοινού το γνωστό αλλά και άγνωστο ρεπερτόριο της μπαρόκ μουσικής δωματίου. Δουλεύοντας με ολοκληρωμένα θεματικά projects, δίνουν σημασία στην έρευνα τόσο των πηγών όσο και των τεχνικών εκτέλεσης της εποχής.

«Αρχίζουμε με την πρόκληση να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των μουσικών εκείνης της εποχής, προσπαθώντας να αναπαράγουμε το μήνυμα του συνθέτη χρησιμοποιώντας τα ίδια εκφραστικά μέσα.»

D. Monti

Οι Il Traversiere έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα με δύο συναυλίες-αφιερώματα: Ιταλική sprezzatura και έργα για σόλο όργανα του Ι. Σ. Μπαχ.. Τον Μάιο του 2009 η Μουσική Προσφορά θα παρουσιαστεί στο Μιλάνο.

Διοργανωτής αλλά και αποκλειστικός χορηγός της συναυλίας είναι το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Advertisements

About this entry